Powered by Smartsupp
Apple pomalu, ale jistě přechází na své vlastní procesory Apple M1, což přináší podstatné změny pro uživatele Windows na Macu. Bootovat přímo do Windows po 14 letech opět nepůjde.

Virtualizace Windows na Macu

04.10.2021

19.11.2020

Čipová sada Apple M1, kterou Apple ohlásil v červnu 2020 a první modely představit v listopadu, přináší zásadní změnu pro uživatele Windows. Od dob, kdy Apple přešel na procesory Intel totiž bylo možné instalovat Windows jako bootovací systém na všech počítačích Mac. Sloužila k tomu obslužná aplikace Boot Camp. A tak po dlouhých 14 letech opět zbývá jediná cesta, tedy virtualizace na Macu. Nevýhodou čipu M1 pak je, že již nemůžete virtualizovat cokoliv, ale jen ARM systémy. Tedy Windows jen v ARM verzi a Mac OS 10.5-10.15 nelze virtualizovat vůbec (virtualizovat zase půjdou až systémy určené pro procesory M1).

Nejznámější virtualizační aplikace na Macu jsou vmWare a Parallels. My se nyní podíváme na Parallels Desktop 16, které nabízejí podporu nového systému macOS 11 Big Sur.

Snadné nastavení, slušný výkon a rychlost

  • Virtualizace přináší řadu výhod: spustíte v ní různé verze OS X, Windows 10, 8.1 a 7, Linux, Unix i macOS Server. Nemusíte počítač restartovat. Prostředí můžete nastavit tak, že na první pohled nepoznáte, zda spouštíte nativní aplikaci, nebo virtuální.
  • Instalační asistent nabízí snadný převod existujících instalací Mac i Win do virtuálních, virtuální image se umí dynamicky zvětšovat a zmenšovat a nezabírá tak na disku více místa, než je třeba;
  • Výkon virtuálního prostředí lze nastavit jedním kliknutím: na hry, vývoj a testování aplikací a podobně. Parallels zajistí sdílení mezi systémy, přenos klávesových zkratek z Maca, namapuje například TouchBar.
  • Jen pozor: Parallels Desktop Standard je dost omezená verze - umožňuje přidělit jen 8GB paměti, 4 jádra - není zkrátka určena vysloveně pro produkční prostředí. K tomu slouží verze Pro a Business, ale tu najdete již jen ve verzi předplatného.

Parallels 16 jsou dobře připravené pro běžného uživatele. Instalační asistent vás zdárně dovede k cíli, propojení mezi macem a Windows funguje velmi dobře. Ale přeci jen ve virtualizaci chybí dostatečný výkon pro provoz náročnějších aplikací. Naštěstí grafické aplikace existují obvykle v obou verzích, tedy pro Windows i pro Mac, a to opět i základní balík od Corelu. Na druhou stranu existuje celá řada aplikací např. účetního charakteru, kde se bez Windows neobejdete, a kde vám virtualizace velmi dobře poslouží. Nové Macy disponují velmi rychlými disky, nicméně počítejte s větší spotřebou operační paměti a pod 16GB rozhodně nechoďte.

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.