Powered by Smartsupp
Článek o míchání přímých barev. Jak se připravuje v tiskárně přímá barva do tisku? V tomto krátkém článku vám přiblížíme přípravu přímé barvy v tzv. míchárně barev v tiskárně a co je vše k tomu potřeba.

Související produkty

 
154 207 Kč 

bez DPH

186 590 Kč 

s DPH

d:8° sférický snímač barev, 8 mm apertura, Ruční autonomní sférický spektrofotometr

 
278 835 Kč 

bez DPH

337 390 Kč 

s DPH

d:8° sférický snímač barev, 4 mm apertura, BT Ruční přesný sférický spektrofotometr

 
334 785 Kč 

bez DPH

418 190 Kč 

s DPH

405 090 Kč 

s DPH

d:8° sférický snímač barev, 4 a 8 mm přepínatelná apertura, BT Ruční přesný sférický spektrofotometr

 
334 785 Kč 

bez DPH

418 190 Kč 

s DPH

405 090 Kč 

s DPH

d:8° sférický snímač barev, 14 mm apertura, BT Ruční sférický spektrofotometr pro co nejpřesnější měření

 
271 231 Kč 

bez DPH

328 190 Kč 

s DPH

Profesionální software pro recepturování (míchání) barev pro ofsetový tisk, flexotisk, hlubotisk či sítotisk.

 
166 603 Kč 

bez DPH

201 590 Kč 

s DPH

s Bluetooth. Spektrofotometr s nejvyšším vybavením pro ofsetové a digitální tiskárny.

Míchání barev

13.08.2020

19.5.2018

Přímá barva je taková barva, která se namíchá přímo v tiskárně a použije se v tiskovém stroji. Výsledná tisková barva není složena z tzv. procesních barev (CMYK) překrytím autotypickým rastrem, ale zůstává povětšinou tak, jak je namíchána (pokud není tištěna v rastru nebo vytištěna na jinou podkladovou barvu). Výchozím bodem všech přímých barev jsou takzvané základní barvy. Známým etalonem jsou samozřejmě barvy PANTONE, ve starším systému Pantone Matching System bylo 14 základních barev, v aktuálním je pak základních barev 18, nicméně v praxi se v míchárně setkáme se základními koloranty firem např. Sun Chemical, Flint, Michael Huber atd. Jinými slovy, z originálních Pantone barev tiskne jen skutečně hrstka tiskáren.

 

pantone


 

Pokud je nyní tiskárna zásobena základními koloranty, na řadu přichází tzv.recepturovací (míchací) software. Nejrozšířenějším programovým vybavením je X-Rite InkFormulation, který musí být vybaven základní digitální knihovnou kolorantů. Tu buď lze na každém tištěném materiálu v konkrétní tiskárně naměřit a vytvořit od nuly (nejpřesnější způsob) nebo a zpravidla  - je častěji využita základní digitální knihovna kolorantů od firmy dodávající konkrétní koloranty.

Dále musíme být vybaveni měřícím zařízením - tedy spektrofotometrem, který po změření barvy z konkrétního substrátu (míněno tiskový materiál) dokáže nejen změřit barvu např. v Lab hodnotách, ale takédokáže změřit její spektrální křivku (tedy zobrazit průběh odrazu světla ve všech částech viditelného spektra). Díky definici nových norem Fogra51/52 můžeme dnes uvažovat také vliv optických zjasňovačů v substrátech. Tím je měření barev přesnější, ale také vizuálně bližší vnímání lidskému oku.Všechna tato kritéria splňuje přístroj X-Rite eXact pro předtiskovou přípravu nebo v případě průmyslového využití kulový spektrofotometr X-Rite CI62 nebo X-Rite CI64.

 

pantone

 

Pomocí těchto spektrofotometrů můžeme naměřit buď konkrétní barvu v podstatě z jakéholiv vzorku (ideální varianta) nebo pomocí definované barvy (např.PANTONE) z digitální knihovny. InkFormulation dokáže navrhnout několik variant receptur pro konkrétní barvy z definovaných kolorantů. Operátor (míchač) pak může určit, která varinata je nejvhodnější podle poměrů kolorantů nebo podle průběhu spektrálních křivek. Operátor pak zvolí množství míchané barvy (v gramech či kg) a InkFormulation mu pak přesně určí v jakém poměru a kolik té které barvy je nutné namíchat. Samozřejmě v první fázi zkoušky se množství barvy volí maximálně v gramech. Míchač pak připraví do kelímku příslušné množství (použije přesné váhy) základních složek a barvu pak rozmíchá pomocí špachtlí.

 

pantone

 

Kromě přesných vah (někdy je nutné zakoupit váhy s rozlišením jedné desetitisíciny gramu) je součástí vybavení míchárny také tzv. proofer. Proofer je nátiskové zařízení (např. zařízení firmy IGT atd.), které pomocí soustav válečků dokáže nanést na substrát konzistentně namíchanou barvu tak,aby byla po celé ploše jednotná. Dále existují proofery (hlavně pro flexotisk), kde se nanaší barva pomocí válečku ručně přímo na film, folii či obalový materiál. Po zachnutí barvu naměříme pomocí spektrofotometru a InkFormulation zhodnotí, jak dobře je naše barva namíchána. Buď je možné recepturu "opravit" pomocí domíchání některých složek základní barvy a nebo je možné celý proces opakovat. Definici odchylky definované barvy a namíchané barvy lze stanovit interně pro konkrétní zakázku nebo tiskový stroj.

 

pantone

 

Kromě uvedeného vybavení by měla být tiskárna vybavena přinejmenším normovaným osvětlením (tzn. nekontaminovaným světlem z venčí nebo světlem odražených od stěn nebo oblečení a vybavení v míchárně) pomocí buďnormovaných zářivek nad pracovištěm, kde se barvy hodnotí, nebo náhledovým boxem (např. firmy Just Normlicht). Místnost by měla být ideálně vymalována neutrální šedou barvou s možností zakrytí oken. Samozřejmostí by měla být čistota celého pracoviště s možností čištění jak nátiskového zařízení, tak i nástrojů pro míchání barev.

 Tiskárny, které dosud míchají barvy tzv. "okometricky", tedy bez použitíspektrofotometrů a recepturovacího zařízení by jistě ocenili i dalšízpracování zbytkových přímých barev. InkFormulation dokáže tyto zbytkové barvy zahrnout do základních kolorantů a využít je tak i pro míchání dalších barev. Tím tiskárny mohou ušetřit obrovské množství barev, skladových prostor a samozřejmě nákladů.

V případě dotazů ať již k míchání přímých barev, či zařízení, které by měla tzv. míchárna obsahovat se naváhejte obrátit na produktového manažera.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.