Powered by Smartsupp
Lze zkalibrovat 10 médií na inkoustové tiskárně tak, aby tiskové výsledky byly pokud možno stejné na všech materiálech? Vzali jsme 10 fotografických materiálů od Ilfordu, tiskárnu Epson SC-P5000 a spektrofotometr X-Rite i1Studio. A pusťme se do toho.

Kalibrace tiskárny - 10 tiskových medií

13.04.2022

16.7.2019

Když jsme připravovali den otevřených dvěří v Quentinu v červnu tohoto roku, hledali jsme nějaké téma, které by řešilo kalibraci tiskáren v širším měřítku a položili jsme si několik základních otázek. Pokud vybereme 10 médií, jsme je schopni zkalibrovat tak, aby byl výsledek uspokojivý pro nás či pro většinu zákazníků? Na jaké tiskárně? Jakými nástroji? Pomocí kolika barevných polí bude stačit zkalibrovat jednotlivé materiály?

Nejprve jsme uvažovali o výběru 10 médií napříč naší nabídkou, tzn. vybrat několik materiálů od Tecca, Epsonu, Ilfordu, nicméně jsme se přiklonili k názoru, že bude lepší otestovat kvalitnější premiové materiály ILFORD Galerie Prestige, které jsou mezi fotografy a umělci velmi oblíbené. Přizvali jsme ke spolupráci jak ILFORD, tak i EPSON - vybrali jsme A2 profesionální fotografickou tiskárnu Epson SureColor P5000.

Původně jsme uvažovali o tom, že použijeme ke kalibraci “startovací” spektrofotometr X-Rite i1Studio a pomocí 50 barevných polí (a druhé iterace) vytvoříme kvalitativně “základní” ICC profil. Nicméně bylo zřejmé, že pokud použijeme nástroje - pro srovnání - auta BMW (tiskárna, materiály) a Škodovky (i1Studio), nepovede to k šťastnému cíli. Vybrali jsme spektrofotometr i1Pro 2 se softwarem i1Profiler (i1Publish) a pro vytvoření ICC profilu jsme vybrali zcela základní mód (nejméně barevných políček k měření - 400) a starší metodu měření M0 (která nebere v potaz vliv optických zjasňovačů v materiálu). Výhodou takové kalibrace je, že se vejde všech 400 měřených polí na jednu A4 použitého materiálu. Další podmínkou byl výsledný tisk přímo z Photoshopu přes ovladač tiskárny bez pomoci jakéhokoliv ripovacího software. Kalibrace a tisk probíhal během jednoho týdne. Výsledný tisk pak hned za sebou na vybraná a zkalibrovaná média.

 

Vybrané materiály:

 

Tisk pomocí Photo Ink konfigurace (Photo Black):

  • ILFORD Galerie Prestige Raster Silk
  • ILFORD Galerie Prestige Glossy Photo
  • ILFORD Galerie Prestige Gold Fibre Silk
  • ILFORD Galerie Prestige Gold Fibre Gloss

 

Tisk pomocí Matt Ink konfigurace (Matt Black):

  • ILFORD Galerie Prestige Smooth Cotton Sonora
  • ILFORD Galerie Prestige Matt Cotton Medina
  • ILFORD Galerie Prestige FineArt Smooth Pearl
  • ILFORD Galerie Prestige Textured Cotton Rag
  • ILFORD Galerie Prestige Canvas Natural
  • ILFORD Galerie Prestige Washi Torinoko

 

A jak kalibrace dopadla? Zde jsou naše výsledky, poznatky a doporučení:

  • Vzhledem ke kvalitě materiálů jsou výsledky velmi dobré až vynikající. Pro ještě dokonalejší výsledky bychom příště zvolili měření a tvorbu ICC profilu na základě většího počtu barevných polí, než zvolených 400, nicméně vytvořená kalibrace pro většinu finálních aplikací naprosto dostačuje.
  • U materiálů s vysokým přidaným obsahem optických zjasňovačů (Raster Silk a Glossy Photo) je výsledek výrazně studenější než u všech ostatních. K ověření obsahu optických zjasňovačů lze použít světelný box nebo zdroj s UV zářením. Pro tyto dva vybrané materiály bychom doporučili měření na základě M1, které bere v potaz vliv optických zjasňovačů a vyšší počet barevných polí pro kvalitnější ICC profil a tím i výsledný tisk.
  • U ručního papíru Washi Torinoko je nádech nejžlutější vzhledem k jeho fyzickým vlastnostem.
  • Jelikož je kalibrace založena na již vytvořených linearizacích od Epsonu, komplikovaná je volba “podobné” linearizace kalibrovaného materiálu, která má zásadní vliv na konečný výsledek. Pro lepší výsledek by bylo potřeba vyzkoušet i jiná nastavení počátečně zvolených linearizací. Nicméně tato metoda vyžaduje čas a vyšší spotřebu materiálu. Lze využívat poznatků třetích stran (fóra, již vytvořené profily atd.).
  • Při tvorbě profilů a i samotném tisku je třeba být přesný a pečlivý. Přesné nastavení tiskového ovladače a typu papíru v tiskárně je náročné a mají vliv na dosažené výsledky, pruhování atp.
  • Tiskárna Epson SC-P5000 je náročná na podávání listů - zejména pokud jde o přední manuální zásobník při tisku na matnou konfiguraci. Projeví se na listu nezarovnaně s jeho formátem.

Pavel Maňas

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.