Powered by Smartsupp
Jak ušetřit až 10% tiskové barvy. Alwan CMYK Optimizer je nástroj, umožňující barevné převody typu CMYK/CMYK, které jsou určený pro standardizaci tiskových dokumentů, vylepšení tiskového procesu a hlavně pro snížení nákladů tiskáren.

ALWAN CMYK Optimizer

13.08.2020

1.10.2019

Alwan CMYK Optimizer je nástroj, umožňující barevné převody typu CMYK/CMYK, které jsou určený pro standardizaci tiskových dokumentů, vylepšení tiskového procesu a hlavně pro snížení nákladů tiskáren. Byl vyvinut poté, co byly velmi dobře vyřešeny procesy spojování ICC profilů do jednoho ICC Device Linku, tedy do tabulky CMYK/CMYK.

Pro korektní převody barev je důležitý nejenom přesný převod, který byl i dříve v minulosti zajištěn běžnými ICC profily, ale zejména jeho doplnění o důležité funkce jako je:

 

  • Zachování čistoty primárních barev, tedy zejména K, bez příměsí po převodu, což je životně důležité pro zachování černého textu a šedých (resp. jednobarevných) objektů, které v designu často tvoří důležité markanty.
  • Tento software navíc dokáže zachovat i čistotu sekundárních a terciálních barev, což je zejména vhodné při konverzích komplexních layoutů s množstvím vektorových objektů.
  • Volná definice vytvoření nového černého plátu, která s sebou nese možnosti úspory tiskových barev.

 

Vstup

Vstupní prostor, kterým si CMYK Optimizer popisuje barevnost příchozích dat, se volí pomocí ICC profilu, a to jak CMYK, tak i RGB. Zajímavé je, že RGB data mohou pak mít jiný cílový prostor, než data CMYK. Lze využít také embedovaných ICC profilů u tiskových dat, což ale u PS/PDF dat nebývá příliš časté, natož korektně provedené (bitmapové formáty jako TIFF/JPEG pak samozřejmě korektní ICC profily obsahují).

 

Výstup

Také výstupní prostor se volí ICC profilem, jde zásadně o typ CMYK. Jako doplněk lze použít i kompenzační křivky, které popíšou snížení nárůstu tiskového bodu. Křivky se aplikují na data vzniklé po konverzi. Vlastní program zobrazí nárůst tiskového bodu jak pro vstupní CMYK prostor, tak i pro výstupní, resp. dokáže z obou automaticky vypočítat potřebné kompenzace. V této části dialogového boxu lze také volit stupeň komprese JPEG a typ výstupního typu souboru (podporovány jsou PS/PDF, TIFF, JPEG atd.), takže CMYK Optimizer může sloužit i jako konverzní nástroj, resp. RIP, který rastruje tisková data do jejich bitmapové podoby (pouze do 8 bitů, nikoliv tiskový 1bitový rastr).

 

Konverze a úspora barev

Posledním oddílem, který se musí pro korektní konverze nastavit jsou záložky v dolní části dialogového okna. V nich se ale skrývá mnoho důležitých parametrů. Za prvé jde o definici cílového černého plátu. Lze ponechat originální průběh černé ze zdrojových dat, lze jej vypočítat pomocí cílového ICC profilu, nebo se zvolí úplně jiný černý plát včetně definice korektního maximální krytí archu barvou pro danou tiskovou technologii. V této souvislosti lze aktivovat funkci InkSaver, tedy technologii úspory tiskových barev. Tato funkce řídí soutisk CMY barev jejich mapováním na černý ekvivalent. Ke sledování úspor byl zaveden systém výpočtů plošného krytí před a po konverzi, který spolu s udáním ceny barvy (např. 200 Kč/kg) a spotřeby barvy (např. 1 g/m2), ihned vyčíslí materiálové a finanční úspory. Unikátní je záložka DTAC, která umožní dynamickým způsobem dále redukovat nános barvy (TAC) v tmavých oblastech stínů. Zvolí se určitá minimální plocha, na které program CMYK Optimizer testuje množství barvy a selektivně se pokusí dále snížit maximální krytí barvou na požadovanou úroveň. Aby nevznikly negativní jevy způsobené šumem, který je vždy přítomen v těchto částech obrazu, nastavuje se mez, která šum detekuje, kontroluje a při překročení této meze se algoritmus dynamického snížení TAC neaplikuje. Záložka Purity nastavuje zachování čistoty primárních resp. sekundárních a terciálních barev, jak bylo vysvětleno výše. Zároveň se řídí, co se děje s přímými barvami: ponechat nebo rozložit do CMYK ekvivalentů. Záložka Vectrors pak řídí konverze vektorových objektů, které lze podrobit shodným přepočtům jako bitmapy, nebo je z převodů vynechat, anebo je upravit pouze kompenzační křivkou vypočítanou z nárůstů tiskových bodů obou ICC profilů. Zbylé záložky volí metodu převodu barev, resp. přesnost generování ICC Linku.

 

Vlastní převod

Alwan CMYK Optimizer si vstupní data zkontroluje a zhodnotí, jaké části jsou vhodné pro úspory barev a jak bude úspora silná. Pak si generuje ICC Device Link podle nastavených parametrů, které jsou uvedeny výše. Převod barev a objektů podle těchto definovaných CMYK/CMYK tabulek je velmi rychlý.

 

Alwan ColorHub

Tento systém je pak nadstavbou nad vlastním CMYK Optimizerem, který zavádí možnost automatizace práce pomocí sdílených složek. K dispozici je celkem pět složek, jedna vstupní, druhá výstupní, jedna pro uložení originálů, jedna pro log souborů a poslední pro neúspěšně převedené soubory. Alwan Color Hub navíc umí kromě diskových složek obsluhovat i složky vzdálené, umístěné na FTP serveru.

 

Komu je Alwan CMYK Optimizer určen?

Alwan CMYK Optimizer je dokonalým nástrojem pro barevné konverze s možností radikální úspory barev (15% až 20%). Je určen zejména kotoučovým ofsetovým tiskárnám, ale jeho výhod využijí i archové tiskárny. Další cílovou skupinou jsou vydavatelé, kteří bojují s inzercí z různých zdrojů. Alwan CMYK Optimizer je k dispozici pro platformu Mac OS X. Lze jej přímo začlenit do worfklow Enfocus PitStop Automate, Dalim Twist či Gradual Software PowerSwitch (do jiných pak přes sdílené složky jako samostatnou aplikaci).

 

Co vám Alwan CMYK Optimizer přinese?

Snížení nákladů

  • Nižší pokrytí archu barvou
  • Nižší náklady na tiskové barvy (reálné výsledky 10%–15%)
  • Snížení reklamací od zákazníků

Časová úspora

  • Rychlejší a jednodušší náběh tiskového stroje
  • Snížení makulatur
  • Sušší tiskový arch – až o 50% kratší schnutí před knihařinou
  • Jednoduchá obsluha pomocí sdílených složek

Vyšší kvalita tisku

  • Dokonalá barevná shoda nátisku s tiskem
  • Vyšší stabilita tiskového procesu
  • Opakovatelná reprodukovatelnost nátisku v tiskovém procesu
  • Vyšší prokreslenost detailů
  • Eliminace obtahování a dalších negativních jevů při překročení celkového pokrytí archu barvou
  • Barevná standardizace dle ISO 12647
  • Barevná shoda při opakovaném tisk

Využití

  • Archové tiskárny
  • Kotoučové tiskárny
  • Flexotiskové tiskárny
  • Vydavatelství
  • Prepress studia

Další výhody

  • Bezproblémový tisk časopisů, katalogů a novin včetně barevné reklamy
  • Snadná integrace do workflow typu Dalim, PitStop Automate, Prinergy, Gradual software atd.
  • Maximálně barevně shodný výstup z vašich tiskových strojů

 

Nasazení

Nabízíme zapůjčení Alwan CMYK Optimizer na 1 měsíc testování zdarma. Sami se přesvědčíte o výhodách řešení v praxi a přímo reálně ve Vašem tiskovém provozu. Dále nabízíme konzultace, školení a testy produktu. Neváhejte se na nás obrátit.

Pavel Maňas

Thámova 32, 186 00 Praha 8

tel.: 233 355 585, e-mail: manas@quentin.cz

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.